Milli Ekonomi Modeli
Prof. Dr. Haydar Baş

EURO'NUN BİR SON OLACAĞINI PROF. DR. HAYDAR BAŞ GÖRDÜ

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın Rusya Parlamentosu'ndaki tarihi konuşması sırasında orada bulunan akademisyenlerden Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi İktisat Teorisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Xosrov Kerimov önemli açıklamalarda bulundu.

"Nobel ödüllü Stiglitz'in fikirlerinde Haydar Baş'ın tezine yakınlaşmaya başladıklarını görüyorum ama beni üzen bir mesele var. Hocamızın fikirlerinden istifade ediyorlar ama O'nun adını dile getirmiyorlar" diyen Prof. Dr. Kerimov, Prof. Dr. Haydar Baş'ın engin bir öngörüye sahip olduğunu ifade etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Prof. Dr. Haydar Baş'ın adını anmalarına egoizmleri engel oluyor. Ama bu uzun sürmeyecek ve hepsi itiraf edeceklerdir. Stiglitz Avrupa Birliği ülkelerinde ortak para birimi Euro'ya geçişle başlayan bu krizi ülkelerin Ortak Merkez Bankası sebebiyle para basma yetkisini kaybetmelerine bağlamıştı. Bu görüşü Prof. Dr. Baş, AB ülkelerinin ortak para birimi Euro'ya geçtikleri gece, Almanya'da basın yoluyla açıklamıştı. Stiglitz'in 2012 senesindeki tespiti, 12 sene sonra Prof. Dr. Haydar Baş'tan kopya iledir. Milli Ekonomi Modeli'nde yeralan senyorajın devreye konması ve devletlerin bağımsız bir ekonomi için para basma haklarını ellerinde tutmak zorunda olmaları Milli Ekonomi Modeli'ne aittir. Ve yine ünlü para babası Soros, Birlik ülkelerinin krize girmeye başladığı zamana kadar "ortak para"yı desteklemiştir. Yani Soros ve Stiglitz, Euro'nun AB'nin sonu olduğunu görememiştir. Euro'nun bir başlangıç değil de son olduğunu vurgulayan sadece Milli Ekonomi Modeli'nin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'tır."