Milli Ekonomi Modeli
Prof. Dr. Haydar Baş

KURTULUŞ MODELİ

Küresel oyunların Türkiye"yi getirdiği son

Prof. Dr. Haydar Baş, küresel oyunlar neticesinde Türkiye"nin getirildiği
durumu şöyle ortaya koydu:

1–Bugün ülkemizde vergi gelirlerinin tamamı, iç ve dış borçlarımızın faizlerini dahi karşılayamaz durumdadır.
2–Ülkemiz, "yüksek faiz – döviz– borç" kısır döngüsü içindedir.
3–Ülkemizin TELEKOM, ERDEMİR, TÜPRAŞ gibi yüksek kâr getiren kuruluşları, değerinin çok altında fiyatlar karşılığında özelleştirilmiştir.
4–Piyasalarda tedavülde olan yerli para miktarı yeterli değildir.
5–Devlet borç yükünü çevirmek için Hazine ihaleleri ile bankalara başvurmaktadır.
6–Türkiye"de devlet piyasanın ihtiyacı olan emisyonu sağlayamadığı için, ABD Merkez Bankası para basarak Türkiye"deki bu açığı gidermekte ve böylece yabancı para birimleri milli paramızın yerini almaktadır.

Nobel Ödülünü hak eden model

Kongre"de en çarpıcı tebliğlerden biri Kazan Devlet Üniversitesi"nden Prof. Dr. Goulnur Baltonova "dan geldi. Baltonova, “İktisat teorisi, istatistik, matematik ve enformasyonun gerçek sentezi olan çalışmasıyla Profesör Haydar Baş"a da bir Nobel ödülü gerekecektir. Bunda milli sistemi ve modeli mühim rol oynayacaktır” dedi.

Bilim Dünyası gurur duyuyor

Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi"nde tebliğ sunan bilimadamları Prof. Dr. Haydar Baş"ın "Model"i ile tanışmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ettiler. İşte bilim adamlarının Model ile ilgili çarpıcı tespitleri:

Yeni ve orijinal bir tez

Dünyanın ihtiyacı olan ilmî inkişafın adı olarak nitelediği Milli Ekonomi Modeli tezi hakkında Prof. Dr. Ahmet Qaşamoğlu, “Müellif kitabı Milli İktisadi Model adlandırsa da kitaptakiler bir model anlayışından hayli geniştir. Aslında yeni ve orijinal bir teoridir” tespitinde bulundu.

Dahiyane tespitler

Doç Dr. Ali Kemal Gürbüz de “Milli bir devletin emisyon yaratma kabiliyetinde olan ve dolayısıyla senyoraj geliri elde etmeye hakkı bulunan bir devlet olarak tanımlanması, belki çoğu kimsenin bildiği, ama bugüne kadar kimsenin Sn. Haydar Baş kadar güzel bir şekilde ifade etmediği bir gerçektir. Yine AB nin niçin dağılmaya mahkum olduğunu buna benzer hususlarla ilişkilendirmesi oldukça dahiyanedir” dedi.

Çıkış yolunu gösteriyor

Prof. Dr. Hidayet Sarı ise “Prof. Dr. Haydar Baş, sunduğu "Milli Ekonomi Modeli" teziyle şimdiye kadar uygulanan ekonomi modelleriyle nasıl bir batağa sürüklendiğimizi ortaya koyduktan sonra buradan çıkış yollarını açıklamakta ve yol göstermektedir. Bu model, sadece ülkemiz için değil dünyanın da ekonomik olarak kurtuluşunu müjdeliyor” dedi.

Para her kesimin hakkı

ABD Illionis Üniversitesi"nden Prof. Dr. Muhammed Al Faruque ise “Model, bunun yanında, devleti ve parayı hedeflenen ekonomik çözümlerin elde edilmesinde önemli bir güç olarak kullanmayı amaçlamakta, para ve kaynakların dar bir kesimin elinde tekelleşmesini önlemeyi de garanti etmektedir” diye konuştu.